Kavel kopen

Uw eigen woning bouwen… hoe gaat dat nu precies in zijn werk?
Als u uw woning gaat realiseren komt er een hoop informatie op u af. Het is raadzaam een aantal professionele partijen in de arm te nemen die u kunnen ontzorgen in dit proces.



Financieringsproces
Het financieringsproces van een bouwkavel is anders dan van een bestaande woning. Het is daarom aan te raden een betrouwbare en kundige financieel adviseur in de arm te nemen, die uw financiering bij diverse banken en andere hypotheekverstrekkers kan aanvragen. Zo kunt u vergelijken welke financiering het beste bij u past, tegen de meest gunstige voorwaarden.

Ontwerpproces
U begint bij het selecteren van een conceptwoning of architect. Bij een conceptwoning kiest u een reeds ontworpen woning uit een catalogus die op verschillende onderdelen naar uw wensen kan worden aangepast. Bij het selecteren van een architect kijkt u naar een architect wiens stijl aansluit op uw woonsmaak en -wensen. Iemand waarmee u ook op persoonlijk vlak een klik heeft, zodat het samenwerken gedurende een aantal maanden of misschien wel een jaar prettig verloopt. U geeft de architect opdracht om uw woonwensen te vertalen in een schetsontwerp van uw woning.
Vervolgens is het verstandig om met dit ontwerp een aannemer te selecteren die met u meekijkt. Zo weet u zeker dat hetgeen de architect voor u tekent ook maakbaar is en past binnen uw budget. Een aannemer kan bijvoorbeeld kritisch met u meekijken naar de materialisering die de architect voor diverse onderdelen van uw woning heeft voorgesteld. Zo kan de aannemer diverse alternatieven presenteren die voor u wellicht goedkoper uitvallen. Als de uitgangspunten van het ontwerp naar wens zijn en u een goed gevoel bij de architect heeft laat u de verdere woning door de architect uitwerken tot een definitief ontwerp. Vaak kan een tekenbureau het beste de werktekeningen van uw woning voor de aannemer maken.

Omgevingsvergunning
Uw aannemer of een adviseur kan, nadat de bestemmingswijzigingsprocedure doorlopen is, de omgevingsvergunningsaanvraag bij de gemeente indienen. Dit gebeurt via het omgevingsloket. Met de gemeente moet worden afgestemd welke bescheiden zij nodig hebben om de aanvraag te beoordelen. Hiervoor moet vaak nog aanvullend teken- en rekenwerk worden verricht. Houdt u rekening met kosten voor deze adviseurs.
Wanneer de gemeente de complete aanvraag heeft ontvangen duurt de reguliere besluittermijn maximaal acht weken. Het bevoegd gezag kan echter binnen deze termijn beslissen om de termijn eenmalig met zes weken te verlengen. Op www.omgevingsloket.nl vindt u meer informatie over de aanvraag en het proces.

Bouwproces
Voordat het bouwproces start bent u in het bezit van een getekende offerte en een planning van de aannemer van uw keuze. U weet dus voor welke prijs de woning gerealiseerd kan worden. Dit gebeurt volgens de wensen zoals u die vooraf kenbaar heeft gemaakt en conform het door de architect uitgewerkte ontwerp van uw woning. Als u een betrouwbare aannemer heeft geselecteerd heeft u tijdens het proces geen omkijken naar de bouw van uw woning.
Probeert u voor de start van de bouw uw woonwensen zo duidelijk mogelijk aan de aannemer door te geven. Het is natuurlijk hartstikke leuk om al voor de start van de bouw uw keuken en badkamer(s) uit te zoeken. Ook de indeling van uw woning is van belang. Zo is het vooraf duidelijk waar leidingwerk en elektra zich bevinden. Voor de indeling en inrichting van uw woning kunt is zich door interieurarchitect of -ontwerper laten adviseren.

Oplevering
Wanneer de aannemer klaar is met zijn werkzaamheden wordt de woning aan u voorgeschouwd. U bekijkt of alles naar wens is en er geen zaken ontbreken of kapot zijn. De laatste puntjes worden vervolgens door de aannemer op de spreekwoordelijke i gezet, voordat de aannemer de woning aan u oplevert. Hierna kunt u de woning verder afwerken en inrichten, en kan het verhuizen beginnen. Een leuke tijd breekt aan, hier heeft u vast lang naar uitgekeken!